18 Aralık 2012 Salı

AŞURE

Bismillah diyerek blogumun ilk tarifini yayınlıyorum. Vatana millete hayırlı olsun!

malzeme:
yarım kilo buğday
yarım su bardağı kuru fasulye
yarım su bardağı nohut
yarım çay bardağı pirinç
zemzem suyu
2 elma
1 portakal ve kabuğu
1 limonun kabuğu
1 su bardağı kuru kayısı (ıslatılmış)
1 su bardağıkuru üzüm (ıslatılmış)
1 su bardağı incir (ıslatılmış)
1 su bardağı hurma (ıslatılmış)
2 su bardağı fındık
1 kg. şeker
1 çay kaşığı tuz
ceviz, nar,

yapılışı:
buğday, nohut ve fasulye akşamdan ayrı ayrı kaplarda ıslatılır. sabah büyükçe bir tencereye buğdayı alıp üzerine bolca su eklenir. yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. diğer tarafta ayrı tencerelerde nohut ve fasulye de haşlanır. ve büyük tencerenin içinde haşlanan buğday, nohut, fasulye, pirinç ve tuz birleştirilir. biraz beraber kaynadıktan sonra sırasıyla doğranmış elma, portakal, limon kabuğu ve portakal kabuğu eklenir. kayısı,üzüm, hurma ve incir de eklenir. en son fındıklar ikiye ayrılarak eklenir. az biraz daha kaynadıktan sonra şekeri eklenir, suyu kontrol edilir eksikse kaynamış su ekleyerek kıvamı ayarlanır. ocağın altı kapatılarak kaselere paylaştırılır. üzeri ceviz ve narla süslenir.
afiyet olsun!

notlarım:
-aşureye tuz mutlaka konmalıdır yoksa tadı sası olur.
-portakal ve limon kabuğu rende olmayacak küçük küçük doğranarak eklenecek.
-incir aşureye eklendikten sonra fazla karıştırmamak lazım yoksa aşurenin rengi koyulaşır.
-aşurenin şekerini ayarlamak için sıcakken tadının çok keskin olması lazım. çünkü soğudukça tadı azalacaktır. bu yüzden ben küçük bir kaseye 2 kaşık aşure alıp buzlukta soğutarak bakıyorum şekerine. en kolay böyle ayarlanıyor.
-aşurenin piştiğinden emin olunca 1 su bardağı süt de eklenebilir.




               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder